Средба за унапредување на средното стручно образование

Денес во просториите на ОМЦ „Киро Глигоров“ се одржа средба за унапредување на средното стручно образование на која присуствуваа министерката за образование и наука Мила Царовска, градоначалникот на Општина Штип Д-р Сашко Николов, градоначалникот на Општина Пробиштип Драган Анастасов, директорите од средните стручни училишта, Претставник од платформата за јавно приватен дијалог и претставници од компаниите. Состаноците…

Добитници на награди во избор на спортист за 2020 година

Вчера  во Општина Штип  се одржа традиционалната манифестација ” Избор на најдобар спортист за 2020″. Награди за категорија пионери добија: Андреј Трајчов – Борење Јован Атанасов – Борење Јована Панева – Карате Ива Колева – Кошарка Клаудио Јанковски – Карате Џем Пашов – Карате Вероника Зашева – Пливање Јован Данилов – Кик бокс Стефан Антониев – Фудбал…

Посета на СОУ „Јане Сандански“

Денес Градоначалникот на Општина Штип, Д-р Сашко Николов го посети СОУ „Јане Сандански“ каде што се во тек активностите за реконструкција на санитарните јазли, инвестиција во вредност од 2.361.246,00 денари, обезбедени од буџетот на Општина Штип. Досега во ова училиште е извршена целосна реконструкција на спортската сала, целосно е променет подот во сите училници со…

Традиционално се одржа манифестацијата „Спротист на годината“

Денес во Општина Штип традиционално се одржа манифестацијата „Спротист на годината„. Бројот на присутните беше ограничен, манифестацијата се одржа согласно сите здавствени мерки и протокли, а признанија беа доделени на повеќе спортисти и спортски работници од различни категории. Комисијата за избор на спортист на годината во Општина Штип го избра  Емил Павлов, нашиот повеќекратен европски…

Денес Општина Штип додели 95 таблети во ООУ „Гоце Делчев“

Денес Општина Штип додели 95 таблети на ООУ “Гоце Делчев” кои ќе бидат распределени на ученици чии семејства спаѓаат во социјално ранливите категории, со цел да се обезбеди непречено следење на наставата. Огромна благодарност за АД “Макпетрол” за донацијата во вредност од 600.000,00 денари кои во овие тешки моменти покажаа огромна општествена одговорност. Досега во…

Корекција на плаќање на 20 отсто согласно Законот за пожарникарство

Денес решивме еден долгогодишен проблем. Извршена е корекција на плаќање на 20 отсто согласно Законот за пожарникарство, пресметаните јануарски плати на пожарникарите, во февруари ќе бидат пресметани, поточно корегирани, со нов бод. По потпишување на правилникот, бодот на плати којшто досега беше 76.93, сега е 81.6. Со ова исправивме една неправда којашто се провлекуваше низ…

Започнување на акција за откривање и исклучување на нелегални приклучоци

Се известуваат сите граѓани дека  ЈП “Исар” започнува со акција на откривање и исклучување на нелегално приклучени корисници на водоводната мрежа. Ваквите активности се во насока пред се на зголемување на свеста на граѓаните поради самиот факт што со нелегалното приклучување на водоводната мрежа се нанесува директна штета на системот за водоснабдување и квалитетот на водоснабдувањето за…

Средба со бизнис сектор

Денеска градоначалникот на Општина Штип, Д-р Сашко Николов ги започна и интензивира разговорите со советодавното тело за економски и бизнис прашања, за работи на Градоначалникот. Ова тело е сочинето од претставници на бизнис сектор и ваквите средби се од особено значење, битејќи е неопходна размена на идеи со цел унапредување на градот. Идејата и главната…

Честитка по повод празникот Богојавление

Градоначалникот на Општина Штип, Д-р Сашко Николов им го честита празникот Богојавление на граѓаните. “Да погледнеме во себе си, да го најдеме најдоброто во нас и несебично да го делиме со другите. Денеска св.Јован во реката Јордан го крсти Исус Христос, и со тоа крштевањето станува  една од светите тајни во христијанството. Овој празник, значи…