„Најуспешна жена – спортистка“ – нова категорија во рамки на манифестацијата Спортист на годината на град Штип

Општина Штип годинава при организирање на манифестацијата „Спортист на годината“ за изминатата 2022 година, воведе нова категорија меѓу наградите за најдобрите спортисти на годината. Тоа е категоријата најуспешна жена – спортистка. Прво вакво признание за 2022 година, доби Бојана Манева, државен првак во карате. Наградата ја додели координаторката за еднакви можности на Општина Штип, Снежана…

Општина Штип дел од кампањата 16 дена активизам за борба против родово – базирано насилство

Со Денешниот марш и присуството на голем број на граѓани од невладиниот сектор, советниците од советот на општина Штип, градоначалникот Иван Јорданов , вработени во администрацијата, ученици од средните училишта, претставници на медиумите  Штип  како град  активно се вклучи во  Меѓународната кампањата – 16 дена активизам за борба против родово базирано насилство. Годинава кампањата носи…

Тематска трибина „СТОП за родово базираното насилство“

Во рамки на кампањата на светско и на национално ниво „16 дена активизам за борба против родово базираното насилство“, Општина Штип на 7 декември 2021 год се вклучи со организирање на тематска трибина „СТОП за родово базираното насилство“. Предавачи беа претставниците од три институции: од СВР- Штип, командир на полициска станица Драган Данев, од ЗГ…

Општина Штип во соработка со Секторот за внатрешни работи и здружението на граѓани Ехо спроведува едукативни предавања на тема „Биди другар а не насилкик“

Во рамките на Програмата за еднакви можности на жените и мажите за 2021 година предвидена е активност – едукативни предавања за спречување на насилство кај малолетни лица. За реализација на оваа активност инспектори од Одделението за превенција во СВР  Штип, одржуваат предавања во  сите основни училишта во општината. Предавањата се на тема малолетничко насилство или…

Расчистени дилемите за правилно презентирање на утврдените промени со еднаквите можности во општините

На 27.02.2020 година во ЗЕЛС Тренинг Центарот во Скопје, по иницијатива на ЗЕЛС се одржа работилница на која учествуваа координаторите за еднакви можности помеѓу жените и мажите во општините, државниот секретар во Министерството за труд и социјална политика, Јована Тренчевска и претставничка од Секторот за еднакви можности од оваа институција, а присуствуваше и претставник од…

Обука на тема „Ракување со стрес и техники за заштита од професиоално прегорување“

Од 20 до 22 Октомври во Охрид беше одржана обука на тема „Ракување со стрес и техники за заштита од професиоално прегорување“. На обуката учествуваа секретарот на општината Соња Китанова и Локалниот координатор за еднакви можности Сунчица Ѓуфтеска. Во осумте сесии на тема стрес и стресогени фактори се говореше за стресни ситуации, видови на стрес,…

УПИС НА ДОО/ДООЕЛ

РУШТВО СО ОГРАНИЧЕНА ОДГОВОРНОСТ 1. НАЧИН НА ОСНОВАЊЕ НА ДРУШТВО Друштвото со ограничена одговорност се основа со договор за друштвото што го склучуваат сите основачи. Ако друштвото го основа едно лице, договорот за друштвото се заменува со изјава на основачот за основање на друштвото со ограничена одговорност (во натамошниот текст: изјава за основање на друштвото).…