Инвестираме во иднината на нашите најмили

Инвестираме во иднината на нашите најмили – продолжуваме со вложувања во образованието. Започнуваме со реализација на еден од капиталните проекти за училиштето „Гоце Делчев“ во Штип. Со 10 милиони и 700 илјади денари обезбедени преку Министерството за образование започнуваме со реконструкција и поставување енергетско ефикасна фасада во училиштето и 8 милиони денари за санација на кров. Со…

Стартуваше имунизацијата на граѓаните

Започна имунизацијата на граѓаните од источниот и струмичкиот регион во спортската сала Јордан Мијалков во Штип. Првите 5000 вакцини на Синофарм пристигнаа во спортската сала еден ден пред стартот на вакцинацијата. Првиот ден се вакцинираа лица над 80 години, денес веќе границата се намалува.

5 Мај – Ден на македонскиот јазик и азбука

Денес го одбележавме денот на македонскиот јазик, азбука и 100 години од раѓањето на Блаже Консески. Блаже Конески бил поет, прозаист, есеист, литературен историчар, преведувач, истакнат македонски книжевен и културен работник, академик – прв претседател на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), филолог и професор на Филозофскиот факултет во Скопје, а и еден од…

118 години од смртта на великанот Гоце Делчев

Денес одбележавме 118 години од смртта на великанот Гоце Делчев. Градоначалникот положи цвеќе пред спомен обележјето на Гоце Делчев. Современа Македонија има длабок пиетет кон Гоце Делчев, првенецот на македонското револуционерно национално-ослободително движење кон крајот на 19 и почетокот на 20 век. “Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите” – Гоце…

Се грижиме за културното наследство

Штип се грижи за своето културно наследство. Штип заедно со Општина Карбинци како приоритет претставува проект до Центарот за развој на Источен плански регион кој ќе ги аплицира за финансирање до Бирото за регионален развој. Нудиме подобрување на туристичката сигнализација и инфраструктура во Источен плански регион – електрификација и партерно уредување на археолошкиот локалитет Баргала…

Градежен бум во Штип – реконструкција на 11 улици

Започнува градежен бум во Штип – реконструираме 11 улици во нашата општина. Од денес Штип влегува во сериозни инвестициски зафати. Во 5 населби започнуваме со реконструкција на 11 улици. Започнуваме со реконструкција на улиците Сутјеска во населба Автокоманда, Ванчо Прке и Маршал Тито во централното градско подрачје, Д-р Слободан Јовановски кај касарната Јане Сандански, Скоевска…

Спроведува›ье на ларвицидна дезинсекција

На ден 26.04.2021 год. (Понеделник) Општина Штип преку овластена фирма, на територијата на општината Штип iie спроведе ларвицидна дезинсекција со цел уништуваіъе на ларвите на комарците. Третирањето ќe се врши во периодот од 09 до 14 часот. Со дезинсекцијата ќe бидат опфатени застојните води во урбаните населби и локалитети на територијата на општина Штип. Третирањето ќe се изведува со препаратот BIOPREN 4GR со активна материја Isopropyl (7S,2E,4E)-(+)-11-methoxy-3,7,11-TrimethyI ларвицид или OXYMOS 20 ES со активна материја 4-phenoxyphenyl (RS)-2-(2pyrIdyIoxy) propil. Во случај на неповолни временски услови (дожд, ветар и др.) дезинсекцијата се одложува за следниот поволен ден. За сите информации и прашаіъа можете да се јавите на телефон за контакт во Општина Штип: 032/22 66 22.

Средба со АГОРА Центар за промовирање на граѓански вредности

Денес Градоначалникот Д-р Сашко Николов оствари средба со АГОРА Центар за промовирање на граѓански вредности, на која се потпиша меморандум за соработка. Преку активностите на проектот ќе се зајакнат капацитетите на локалните чинители во следните области: Финансиска транспарентност на буџетот на општината, парафискални трошоци и јавни набавки, мониторинг, застапување, градење партнерства и јавни претпријатија. Посебни цели…

Полагање на цвеќе по повод патрониот празник на касарната “Јане Сандански”

Денеска Градоначалникот на Општина Штип заедно со делегација од општината положи цвеќе на спомен бистата во касарната Јане Сандански.   Градоначалникот им го честита патрониот празник на 2-иот механизиран пешадиски баталјон. Истот така истакна дека во тек е реконструкција на улицата Д-р Слободан Јовановски која се наоѓа пред касарната.