20 Mај ден на пожарникарството во РСМ

20 Mај од осамостојувањето на нашата држава во 1991 година се одбележува како ден на пожарникарството. За жал поради ситуацијата со Корона вирусот денот беше одбележан без манифестацијата од страна на ТППЕ-Штип . ,,ТППЕ-Штип има 24 часовно дежурство и сме отворени за сите повици. Во овој период активно се вклучивме  во борбата со Корона вирусот со дезинфекција на јавно прометни површини, плоштади,…

Поставување на контејнери за селективен отпад

Во соработка со компанијата ,,Пакомак’’ , а врз основа на потпишан Меморандум , денес во Општина Штип поставуваме контејнери за селектиран отпад-стакло. Од денес ќе бидат поставени 30 вакви контејнери  пред сите основни, средни училишта и детски градинки како и на повеќе фрекфентни локации во градот.  ,,Досега имаме поставено вакви контејнери за електронски отпад а ,…

Видео конференција со кинески медицински експерти за КОВИД-19

Денес се одржа видео конференција со кинески медицински експерти за КОВИД -19 благодарение на Амбасадата на Н.Р Кина во Северна Македонија.   Градоначалникот Благој Бочварски, др.Џу  претседател на асоцијацијат за традиционална кинеска медицина во С.Македонија ,инфектологот др. Дијана Шишкова Гајдарџиска од Клиничка болница -Штип и директорот на ЈУ Центар за традиционална кинеска медицина – Штип…

Честитка по повод денот на Европа и победа над фашизмот

Денеска го одблежуваме 9 Мај, денот на победата на фашизмот и Денот на Европа. Пред две години Штип беше домаќин на манифестација по повод денот на Европа, со што го најавивме нашиот пресврт од заробена држава кон стабилна функционална демократија, членка на ЕУ и НАТО. Особено ме прави горд сликата на моите сограѓани како во…

Реконструкција на улица Коле Неделковски

Улицата Коле Неделковски доби нова асфалтна површина. После подолг период откато оваа улица беше во дотраена состојба, веќе е извршена комплетна реконструкција на истата. Се работи за комплетна промена на водоводната и канализационата линија, вадење на коцката, тампонирање, асфалтирање, нови рабници и пешачка површина. Ова е пример како една локална власт темелно треба да ги…

Одбележување на Ден на смртта на Гоце Делчев

Денеска во скромни услови се одбележа Ден на смртта на великанот Гоце Делчев. Градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски положи цвеќе пред споменикот кај ректоратот во Ново Село. Гоце Делчев беше сржта на револуционерната организација која ги постави темелите на македонската борба за независност. Денес ние ја живееме таа реалност, имаме своја самостоја држава, а…

Честитка по повод 1 Мај ден на трудот

Овој ден отсекогаш бил симбол на борбата за работничките права, и на изразувањето работничка солидарност. Поради тоа, 1 Мај силно не потсетува на потребата секојдневно да вложуваме максимални напори за вреднување на трудот и работникот, моторот на нашата економија. Денес повеќе од било кога императив на нашата држава е зачувување на работните места. Затоа продолжуваме…

Донација од 50 таблети од фирмата Еколог интернационал

Денеска градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски прими донација од тетовската фирма „Еколог интернационал“ и семејството Дестани. Се работи за донација од 50 таблети за деца од основните училишта кои потекнуваат од социјално загрозени семејства. Овие таблети ќе им помогнат на многу деца да ги следат онлајн часовите додека трае вонредната состојба. „Сакам да упатам…

Општински штаб за заштита и спасување Штип

Почитувани граѓани, Денеска се одржа состанок на Општински штаб за заштита и спасување на којшто разговаравме за состојбата со Корона вирусот во последните денови со што донесовме неколку заклучоци и препораки. ,,Би сакал да ја искористам оваа прилика и да го искажам моето задоволство од тоа како Општинските институции во соработка со централните институции се…

Известување за работно време

Согласно Одлуката на Владата на Република Северна Македонија за изменување на Одлуката за забрана и посебен режим на движење на целата територија на Република Северна Македонија со кој се забранува движење на целата територија на државата од понеделник до петок од 19 часот до 05 часот, како и забрана за движење од сабота од 15 часот до понеделник до 05…