Со нова посветена акција до позелен град

Благодарение на општествено одговорни компании, денес продолживме со пошумување и раззеленување на неколку голи површини во Штип. Вработените од ЈП Исар заедно со нашите сограѓани засадија 1300 садници “Американски чемпрес”. Само на овој начин заедно можеме да придонесеме кон почист воздух во нашиот град и подигнување на јавната свест за подобра животната средина.

Жителите на населба Пребег ќе добијат ново спортско рекреативно игралиште

За првпат после 30 години, жителите на населба Пребег ќе добијат ново спортско рекреативно игралиште на кое ќе биде поставена специјализирана вештачка трева за мал фудбал. Игралиштето ќе биде целосно оградено со заштитна ограда и целосно осветлено, заради подобра функционалност и безбедност во вечерните часови. Ова катче ќе биде збогатено со детски содржини за најмалите…

Општина Штип денес одбележува традицијата Чет’рсе

Општина Штип денес одбележува 10 години од воведувањето на првото добро од Република Македонија на репрезентативната листа на светското нематеријално културно наследство наќ УНЕСКО – традицијата Чет’рсе. Овој обичај се изведува во Штип години наназад за верскиот празник Св. Четириесет Маченици, на првиот ден од пролетта.

ПОСВЕТЕНО, ЗА ПОЗЕЛЕН ГРАД!

Денес вработените во Општина Штип и јавните претпријатија, реализираа заедничка акција за засадување на неколку илјади садници црн бор на месноста „Kумлак”. Со оваа акција ќе ги зголемиме зелените површини, позитивно ќе влијаеме за почист воздух во нашиот град и подигнување на јавната свест, а ќе го унапредиме квалитетот на животната средина, преку пошумување и…

Со моќната порака “Се бориме за леб, но се бориме и за рози!”, денес со симболичен гест беше одбележан Меѓународниот ден на жената

Со моќната порака “Се бориме за леб, но се бориме и за рози!”, денес со симболичен гест беше одбележан Меѓународниот ден на жената. Заедно со Здружението “Гласен Текстилец”, црпејќи инспирација од почетниот активизам на жените за унапредување на нивниот семеен и професионален живот, на ѕидот во парк К’ртеке беше нацртан мурал. Овој мурал го претстсвува…

ОПШТИНА ШТИП СЕ ДИГИТАЛИЗИРА

Граѓаните на Општина Штип веќе имаат можност за електронски пристап до сите општински услуги, со што преку дигитализирана платформа во секој момент ќе имаат можност да поднесуваат барања до сите одделенија и сектори во рамки на Општина Штип и јавните претпријатија. Преку платформата “М ЗАЕДНИЦА” граѓаните ќе можат да пријавуваат проблем, а потоа преку одговорното…

Прв Форум за образование

Градоначалникот на општина Штип, Иван Јорданов, денес присуствуваше на Првиот Форум за образование, а од кој се очекува интензивирање на соработката помеѓу Универзитетот “Гоце Делчев” – Штип, средните училишта и приватниот сектор. Со сплотени сили, веруваме дека ќе им биде овозможено на идните ученици и студенти да имаат подобри услови за унапредување на знаењата, бидејќи…

Уредување на дворните површини во градинките

Нашите градинки се места од каде почнува да се развива естетскиот поглед, квалитетниот развој и моторика кај децата. Затоа се насочивме кон уредување на дворните површини во градинките, со поставување на нови, модерни и интересни содржини, со кои ќе го разубавиме детството на најмалите. Со овој проект отвораме ново поглавје во унапредување на капацитетите за…

Денес во Штип пристигнаа пожарникарите – херои, кои учествуваа во спасувачката мисија во Турција по катастрофалниот земјотрес

Градоначалникот на Општина Штип, Иван Јорданов ги пречека и прими во својот кабинет, а воедно им се зблагодари од лично име но и од име на штипјани за нивната пожртвуваност, хуманост и подготвеност да бидат едни од првите пожарникари кои во состав на Републичите сили за заштита и спасување заминаа да помогнат со справувањето на…

Киноверзум кино во Штип почна со подготовките за создавање на најдобро филмско искуство

Киноверзум кино во Штип почна со подготовките за создавање на најдобро филмско искуство. Веќе е нарачана најквалитетната и најсовремената опрема – ласерски проектор Барко од најновата генерација, како и JBL професионално озвучување за кино сали. Киноверзум во Штип ќе го има најголемото платно досега – „3D-ready“, а истото ќе го покрие целиот ѕид на салата,…