УПИС НА ТРГОВЕЦ-ПОЕДИНЕЦ

1. УПИС ВО ТРГОВСКИ РЕГИСТАР Пријава за упис на трговец-поединец во трговскиот регистар поднесува физичкото лице, кое бара да биде запишано како трговец-поединец или негов полномошник со посебно полномошно во коешто се наведуваат податоците што се запишуваат во трговскиот регистар. 2. ПОДАТОЦИ Во пријавата за упис се наведуваат: 1) името и презимето, единствениот матичен број…

Поволности – ТИРЗ

Даноци, Царини и други стимулации 10 ГОДИНИ ДАНОЧНИ ОСЛОБОДУВАЊА – Инвеститорите во ТИРЗ се ослободени за период од 10 години од плаќање на данок на добивка и 100% се ослободени од персонален данок на доход за период од 10 години, така што ефективната стапка на персоналниот данок на доход изнесува 0%. Земјиштето во ТИРЗ во…

Одбележување на 11. октомври – Денот на народното востание

Денеска делегација од Општина Штип, предводена од заменик градоначалникот Јане Миланов положи цвеќе по повод 11 октомври, на спомен обележјето кај тврдината Исар. 11 Октомври е продолжување на   слободарските традиции проникнати во силниот македонски нагон за национално и социјално ослободување. 11 Октомври е пресвртница на една национална историја, на еден народ кој од покорен станува непокорлив.…

Посета на детски градинки по повод Недела на детето

Денеска заменик градоначалникот на Општина Штип, Јане Миланов заедно со дел од кабинетот посети два клона од детските градинки „Астибо“ и „Вера Циривири Трена“, по повод Недела на детето. Оваа година Неделата на детето се одбележува во поинкави услови, односно во услови на светска пандемија. Општина Штип на двете детски градинки им подари ваучери по…

Средба со хрватската амбасадорка во Република Северна Македонија

Заменик градоначалникот на Општина Штип, Јане Миланов оствари средба со Амбасадорката на Хрватска во Република Северна Македонија, Нивес Тигањ. Ова е прва посета на хрватската амбасадорка во Општина Штип, а воедно и прва средба од ваков тип на заменик градоначалникот на Општина Штип, Јане Миланов. Амбасадорката истакна дека и претставува огромна чест што денеска е…

Заклучоци од Општински Штаб за заштита и спасување во проширен состав

Денес се одржа седница на Општинскиот Штаб за заштита и спасување во проширен состав на кој беа присутни претставници од МВР, Црвен Крст, Општински инспектор, ЦЈЗ, ДИТ-Штип, АРМ, Гласен текстилец. Општинскиот штаб за заштита и спасување ги донесе следните заклучоци и задолженија: Задолжително  зајакнување на  соработката со Ковид -координаторите  за училиштата со Центарот за јавно…

Увид во градежни зафати кај Филтер станица

Заменик градоначалникот на Општина Штип, Јане Миланов заедно со директорот на ЈП „Исар“, Живко Тасев извршија увид ви градежните зафати за реконструкција и адаптација на Филтер станицата. Се работи на замена на доводот во Филтер станицата и вградување на мерач на проток. „Можам со задоволство да констатирам дека работите се одвиваат со потребната динамика и…

Честитка по повод Светски ден на наставникот

Заменик градоначалникот, Јане Миланов како просветен работник упати честитка по повод Светскиот ден на учителот, до секој еден чинител на наставниот кадар ширум нашите образовни установи, кој се посветил на оваа одговорна и пред се’ хумана професија. ,,Да се биде наставник, значи да се биде родител и надвор од дома. И другар и педагог. Да…

Посета на заменик претседателот на Владата, Фатмир Битиќи

Во посета на општина Штип денеска беше замник претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи. Заменик претседателот на Владата, Битиќи заедно со замник градоначалникот на Општина Штип, Јане Миланов ја посетија штипската компанија Актива, каде заменик претседателот имаше можност да се запознае со инвестициите на оваа успешна…

Прв училиштен ден

Денеска започна училишната година за основните и средните училишта. Заменик градоначалникот на Општина Штип, Јане Миланов заедно со претставници од кабинетот, ги посети основните училишта „Славејко Арсов“ „Ванчо Прке“ и „Тошо Арсов“ кадешто учениците од прво до трето одделение ќе посетуваат настава во училиштата, а останатите ќе имаат online настава. Почетокот на училишната година помина во најдобар…