Светски ден на ретките болести

Овие денови зградата на Општина Штип е обоена во име на сите лица со ретки болести. Во соработка со ПКУ Херои го обележуваме 28 Февруари, Светскиот ден на ретките болести и со низа на активности, сакаме да ја зајакнеме свеста и сензитивноста на заедницата во насока на еднаквост и прифаќање на различностите.  

Средба на Градоначалникот на Општина Штип со Амбасадорот на Јапонија во Македонија

Една Јапонска поговорка вели: „Секое долго патување, секогаш започнува со еден краток чекор“. „Патувањето“ на Општина Штип со Амбасадата на Јапонија во Македонија започна уште во 2000 година, кога го реализиравме првиот проект и се’ до денес, вклучувајќи го и грант-договорот за набавка на мобилен рендген апарат во износ од 56.000 евра, обезбеден преку Јапонската…

Средба со амбасадорот на Романија г-ѓа Моника Аксинте

Градоначалникот на Општина Штип, Иван Јорданов оствари средба со амбасадорот на Романија, г-ѓа Моника Аксинте и г-дин Николае Станчу, лектор по романски јазик на Филолошкиот факултет Блаже Конески –Скопје. На средбата беше потврден интересот за соработка и зајакнување на економските и образовните врски. Согласни беа дека преку ваквите средби и тековни работни состаноци ќе се…

Паркинг места во населба 8-ми Ноември

Градоначалникот на Општина Штип и директорот на ЈП Стипион 2011 извршија увид во градежните активности во населба 8ми Ноември. На местата каде што беа отстранети времените лимени гаражи ќе се изградат паркинг места, кои ќе го олеснат функционирањето и секојдневието на тамошните жители. Овој проект е еден од многуте кои ги ветивме и веќе ги…

Донесена одлука од областа на социјалната, детската и здравствената заштита

На денешната седница на Совет на Општина Штип, а согласно Програмата за активностите на Општина Штип од областа на социјалната, детската и здравствената заштита за 2022 година, донесуваме одлука со која ќе го обезбедиме правото на партиципација, преку покривање на трошоците за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст, или поточно за деца со…

Посета на Државното првенство во борење за возрасна категорија У23 за 2022 година

Денес, Градоначалникот на Општина Штип Иван Јорданов, во спортската сала на СОУ “КОЛЕ НЕХТЕНИН” – Штип, присуствуваше на Државното првенство во борење слободен стил и женско борење за возрасна категорија У23 за 2022 година, на кое што учествуваа вкупно 73 борачи/ки.

Средба со младите фудбалери на Академијата Постолов – Пандев

Градоначалникот на Општина Штип Иван Јорданов оствари средба со најмладите надежни фудбалери на Академијата Постолов – Пандев по повод освојувањето на прво место на турнирот, кој се одигра во Сандански, Република Бугарија. Градоначалникот посебно се гордее на вакви млади генерации, кои уште од мали несебично и амбициозно се вложуваат во спортот.

Обновени зелените насади на првиот опфат од конзолата на улица „Васил Главинов“

Градоначалникот на Општина Штип Иван Јорданов заедно со Директорот на ЈП Исар засадија дрвја на првиот опфат од конзолата на ул. Васил Главинов. Ветивме дека за секое паднато дрво поради градежните активности, ќе обезбедиме нови дваесет, а наредниот период во секоја населба ќе ја обновиме вегетацијата, затоа што мораме да се однесуваме кон природата со…

Меморандум за соработка меѓу Општина Штип и Правната клиника на Правниот факултет при Универзитет „Гоце Делчев” Штип

Денес градоначалникот на Општина Штип Иван Јорданов и Правната клиника на Правниот факултет при Универзитет “Гоце Делчев”-Штип потпишаа Меморандум за соработка. Со потпишување на овој меморандум, се воспоставува соработка со цел меѓусебна координација, планирање на активности и нивна реализација. Преку нивна реализација ќе се обезбеди бесплатна правна помош, како и промовирање на полесен пристап до…

Одржана 1-вата седница на Меѓуопштински одбор за управување со отпад во ИПР

Денес во мултимедијалниот центар ,,Киро Глигоров”  Градоначалникот на Општина Штип Иван Јорданов заедно со градоначалниците од Источно планскиот регион ја одржаа првата седница на Меѓуопштински одбор за управување со отпад во ИПР. На истата седница е конституиран Меѓуопштинскиот одбор за управување со отпад во ИПР и како претседавач е избран Виктор Паунов – градоначалник на Општина…