Стартуваше имунизацијата на граѓаните

Започна имунизацијата на граѓаните од источниот и струмичкиот регион во спортската сала Јордан Мијалков во Штип. Првите 5000 вакцини на Синофарм пристигнаа во спортската сала еден ден пред стартот на вакцинацијата. Првиот ден се вакцинираа лица над 80 години, денес веќе границата се намалува.

5 Мај – Ден на македонскиот јазик и азбука

Денес го одбележавме денот на македонскиот јазик, азбука и 100 години од раѓањето на Блаже Консески. Блаже Конески бил поет, прозаист, есеист, литературен историчар, преведувач, истакнат македонски книжевен и културен работник, академик – прв претседател на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), филолог и професор на Филозофскиот факултет во Скопје, а и еден од…