Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Дома Образование
Образование

Младите во Општина Штип се едуцираат во четири основни училишта: „Ванчо Прќе” со подрачно училиште во населба Ново Село; „Тошо Арсов“ со подрачно училиште во УЗ Чардаклија; „Димитар Влахов” и „Гоце Делчев“ со подрачна единица во нас. Три Чешми.

Во образовните установи за средношколците, во Општина Штип се вбројуваат: СОУ „Славчо Стојменски“ каде учениците се стекнуваат со гимназиско образование; СОУ „Јане Сандански“ со цел стекнување на стручно медицинско образование; СОУ „Коле Нехтенин“ каде се изведува настава за електро - техничари, готвачи, угостители и информатичари; СОУ „Димитар Мирасчиев“, познато како текстилно училиште. Од државните средни училишта во Општина Штип е лоциран Државниот музички училиштен центар „Сергеј Михајлов“. Во Штип егзистира и Приватното средно музичко училиште Оксиа . Тоа е сосема разбирливо ако се знае дека првата опера Паљачи е изведена токму во Штип во 1924 година. Постојат и институции за изведување на воспитно - образовниот процес за лица со посебни потреби. Тука се вбројува и Центарот за специјално средно образование и воспитување Искра.

Со отворањето на Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип, огромен број млади луѓе од градот, регионот и од цела држава имаат можност да се стекнат со универзитетско образование токму во нашата општина.

univerzitet-goce-delcev

Иако е основан во 2007 година, денес УГД располага со 13 факултети и една висока Школа. За само 3 години, Универзитетот успеа да привлече 9000 студенти што претставува своевиден рекорд, кој оди во прилог на ширењето на штипскиот Универзитет. Штип располага и со студентски дом и интернат за средношколци.  Сместувачките капацитети се зголемуваат со новиот студентски дом што е во изградба од страна на УГД со поддршка на Локалната  самоуправа.

 


Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Февруари 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize