Дома Започни бизнис Поволности - ТИРЗ
Поволности - ТИРЗ

Даноци, Царини и други стимулации

  • 10 ГОДИНИ ДАНОЧНИ ОСЛОБОДУВАЊА – Инвеститорите во ТИРЗ се ослободени за период од 10 години од плаќање на данок на добивка и 100% се ослободени од персонален данок на доход за период од 10 години, така што ефективната стапка на персоналниот данок на доход изнесува 0%.
  • Земјиштето во ТИРЗ во Република Македонија се дава под долгорочен закуп за период до 99 години.
  • Инвеститорите се ослободени од плаќање на надомест за уредување на градежното земјиште кон единиците на локалната самоуправа, како и од надоместоци за добивање на градежни дозволи.
  • Бесплатен приклучок за гасовод, водоводна и канализациона мрежа.
  • Владата на Република Македонија учествува во трошоците за градба на корисниците во ТИРЗ во висина до 500.000 евра, во зависност од бројот на нови вработувања и висината на инвестицијата на корисникот.
  • Царински зелен канал за стоките.

 

Предности и стимулации

         ЦАРИНА

СТОКИ

СТАПКА НАДВОР ОД ЗОНИ

СТАПКА ВО ЗОНИ

Суровини

0% - 15%

0%

Опрема

5% - 20%

0%

 

 

          ДАНОЦИ

 

СТОКИ

СТАПКА НАДВОР ОД ЗОНИ

СТАПКА ВО ЗОНИ

Данок на додадена вредност

18%

0%

Данок на добивка

10%

0% за 10 години

Персонален данок за доход

10%

0% за 10 години

 

 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

Moja opstina-baner resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize