Дома Проекти
Проекти
ИЗГРАДБА НА МУЛТИМЕДИЈАЛЕН ЦЕНТАР ВО ШТИП ВО СОРАБОТКА СО ОПШТИНА „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ОД Р.БУГАРИЈА (ПРЕКУ ИПА ПРОГРАМА НА ЕУ)
Среда, 20 Јануари 2016 09:03

multimedijalencen1Преку проектот „Вмрежување на мултимедијални центри во прекуграничниот регион-Креатива“ кој е финансиран преку ИПА програмата за прекугранична соработка на ЕУ, во Штип во 2014 година почна да се гради мултимедијален центар во Суитлак на местото на некогашното летно кино. Носител на проектот е Центарот за развој на Источниот плански регион со седиште во Штип и народното читалиште „П.Р.Славејков-1938“ од с.Брезница, Општина „Гоце Делчев“ од Бугарија.

Повеќе...
 
“ОЖИВУВАЊЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО“ (ПРОЕКТ ПРЕКУ ИПА ПРОГРАМА НА ЕУ)
Среда, 20 Јануари 2016 08:57

kulturnonasledstvo3Во рамки на проектот „Оживување на културното наследство во прекуграничниот регион меѓу Бугарија и Македонија“ во 2014 година дваесет млади луѓе од општините Штип и Благоевград добија дипломи за правење грнчарски предмети и изработка на бизнис планови.

Повеќе...
 
Developed Advertising strategy for the project "Tourism Without Borders"
Четврток, 16 Август 2012 10:42
 
Проект: „Туризам без граници”
Среда, 05 Октомври 2011 13:26

opstina_stip-proekti_resizeБугаријаПоранешна Југословенска Република Македонија
ИПА преку-гранична Програма CCI Број: 2007CB16IPO007 – 2009 - 1

Водечки Партнер: Општина Ќустендил, Бугарија

Партнери: Општина Штип, Македонија

Општина Крива Паланка, Македонија

Времетраење (во месеци):   10

Целосен буџет (во евра):      299 648,42

Главна цел: Да се применува иновативен пристап за промоција на културни, историски и природни знаменитости во прекуграничниот регион и да се придонесе за развој на туризмот и економијата, социјалната интеграција и меѓународната економска и културна интеграција.

Специфични цели:

Ø  Развој и имплементација на електронски платформи – 8 инфо – терминали, позиционирани во Ќустендил, Штип и Крива Паланка, поврзани во мрежа од специјализиран софтвер. Системот ќе овозможи пренос на информации од добавувачите на туристички услуги (локални власти, сопственици на туристичка инфраструктура, тур-оператори итн.) до вистинските потрошувачи (туристите). Инфо – терминалите исто така ќе овозможат полесно пребарување ( кој има монитор со екран на допир) со информации за туристички знаменитости во регионот, вклучувајќи и фотографии и опис, 24 часа на ден. Инфо – терминалите ќе овозможат правење на вистински (со интегрирани инфо – телефони) и онлајн резервации. Системот ќе вклучува специјални инфо-медиуми за посложено и подетално презентирање на регионот и на достапните туристички услуги.

Ø  Промовирање на можностите за електронски платформи и првично собирање на информации за базата на податоци на системот, со јавна промоција и активен маркетинг.

Очекувани резултати од проектот:

Ø  8 инсталирани инфо – терминали  кои вклучуваат софтвер;

Ø  Развој на рекламната стратегија;

Ø  Проучување и идентификација на влегувања/ туристички места и лица/ за базата на податоци;

Ø  Основани партнерства помеѓу Општините Ќустендил, Штип и Крива Паланка во полето на туризмот во преку-граничниот регион;

 
Штип дел од проект за антидискриминација
Понеделник, 14 Февруари 2011 13:09

СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

proekt za antidikriminacija-17012011-1Владата на РМ сериозно работи на подготовкте за влез во ЕУ приближувајќи ги своите институции и законодавство кон нејзините стандарди. Особено внимание му посветува на корпусот прашања за човековите права и слободи како и еднаквите можности за секој граѓанин. Во таа смисла, Владата насочено работи и на полето на превенција и заштита од секаков вид на дискриминација, свесна дека вистинската демократизација на земјата не е можна без целосно почитување на човековите права и слободи. Еден од начините да се елиминира дискриминацијата е да се мобилизираат сите фактори во општеството со цел спроведување на основниот концепт на социјална еднаквост, човекови права и демократија, но и превенција и заштита од секаков вид на дискриминација преку целосана имлементација на Законот за спречување и заштита од дискриминација.

Во таа насока, Министерството за труд и социјална политика во соработка со Британски совет и граѓанискиот сектор спроведуваат активности во рамките на програма која  е подржана од Европската комисија. Една од целите на оваа програма е покренување на иницијативи за промовирање на концептот на недискриминација преку промоција на  12 општини како примери  за општини без дискриминација. Една од нив е и Општина Штип.

Со цел унапредување на соработката со Британскиот совет, Мисистерството за труд и социјална политика и граѓанскиот сектор, Општина Штип претставувана од градоначалникот д-р Зоран Алексов потпиша меморандум за соработка во кој јасно се дефинирани активностите и обврските на сите учесници во проектот за спроведување на Законот за спречување и заштита од дискриминација.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

Страница 1 од 2

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize