Дома Еднакви можности
Еднакви можности
Одржана работилница за изготвување на Акциски план за заштита на жени и девојчиња, жртви на родово базирано насилство
Четврток, 12 Декември 2019 14:07

AP-Nasilstvo-01Во периодот од 21- 23 ноември во Охрид, НВ ЕХО и Организацијата на жени од Струмица реализираа работилница за подготовка на Акциски план за Мултисекторските тимови на заедницата за ефикасна заштита на жени и девојки изложени на насилство. На работилницата учествуваа членови на мултисекторските тимови од Штип и Струмица кои дадоа активен придонес во подготовката на заедничкиот акциски план. Работилницата е дел од активностите во рамки на проектот „ Да креираме бранови на промени за родова рамноправност, што ЕХО го спроведува со финансиска поддршка на фондацијата Kvinna till Kvinna.

Повеќе...
 
Одржан прв состанок на Интерсекторска група за еднакви можности на Општина Штип
Вторник, 19 Ноември 2019 11:41

Intersektorska grupa 01На 14 ноември 2019 година со почеток во 11 часот во Сала 2 на Општина Штип се одржа прв состанок на Интерсекторската група за еднакви можности. Состанокот беше закажан на иницијатива на менторката за родова рамноправност ангажирана од UN Women , Кристина Хаџи Василева.

Повеќе...
 
Одржано предавање за остеопорозата
Вторник, 05 Ноември 2019 10:47

Predavanje-Osteoporoza-01По повод Светската недела за борба против остеопороза, на 4 ноември 2019 во Салата на Советот на Општина Штип се одржа предавање на тема „ Остеопороза – превенција и лекување“ . Предавач беше д-р Светлана Тофиловска Јосифовска, интернист од ЈЗУ Клиничка болница Штип, а учесник во предавањето беше и сестра Бети Чурај од ЈЗУ Здравствен дом Штип која работи на апаратот за откривање н а остеопорозата.

Повеќе...
 
Одржана работна средба на координаторите за еднакви можности во ЗЕЛС
Четврток, 31 Октомври 2019 14:26

09 Sredba KEM 25102019На 25 октомври во просториите на ЗЕЛС координаторката Ирена Николов одржа координативна работна средба со општинските координатори за еднакви можности. На средбата беше присутна координаторката од Штип Снежана Санева.

Повеќе...
 
Одржана обука за заштита од дискриминација
Четврток, 24 Октомври 2019 08:01

Obuka-01Од 2 до 4 октомври 2019 год во Берово се одржа обука на тема: „Користење и спроведување на Законот за спречување и заштита од дискриминација на локално ниво за унапредување на правата на маргинализираните заедници“. Проектот е финансиски поддржан и организиран од граѓанските организации кои се дел од националната мрежа за заштита од дискриминација. На обуката беа поканети претставниците од Локалните координативни тела за заштита од дискриминација на општините Штип, Струмица и Куманово. Овие тела беа формирани во 2016 година , како дел од проектот за унапредување на правата на маргинализираните групи во локалните самоуправи и во Собранието на Република Македонија.

Повеќе...
 
Одржана десеттата седница на Собраниската Комисијата за еднакви можности на жените и мажите
Понеделник, 16 Септември 2019 13:08

07SobraniskaKomisija-10SednicaНа 12 септември 2019 година година се одржа 10 –та седница на Комисијата за еднакви можности жените и мажите на Република Северна Македонија. На седницата се оджа јавна расправа на тема Годишен извештај за спроведување на Стратегијата за родова еднаквост за 2018 година.

Повеќе...
 
Одржана десеттата седница на Собраниската Комисијата за еднакви можности на жените и мажите
Понеделник, 16 Септември 2019 09:38

Одржана десеттата седница на Собраниската Комисијата за еднакви можности на жените и мажите На 12 септември 2019 година година се одржа 10 –та седница на Комисијата за еднакви можности жените и мажите на Република Северна Македонија. На седницата се оджа јавна расправа на тема Годишен извештај за спроведување на Стратегијата за родова еднаквост за 2018 година.

Повеќе...
 
Одржана Обука за Родово одговорно буџетирање за координатор-ите/ките за еднакви можности на општините, и други претставни-ци/чки на општинските администрации, Струга 10-13 јуни 2019
Вторник, 18 Јуни 2019 09:34

RodovoBudgetiranje-01Во 2019 година продолжи веќе воспоставената соработка помеѓу Општина Штип и Телото на ОН за родова еднаквост и зајакнување на жените (UN Women). Беше потпиша Меморандум за разбирање помеѓу градоначалникот на Општина Штип, г. Благој Бочварски, како одговорно лице кое ја претставува општината и г-ѓа Алиа Ел Јасир, регионална директорка на Телото UN Women, за Европа и Централна Азија.

Повеќе...
 
Одбележан Светскиот ден за заштита од дискриминација
Петок, 22 Март 2019 11:55

SvetskiDen-ZD-01По повод 21 март, Светскиот ден за заштита од расна дискриминација, членовите на Локалното координативно тело за заштита од дискриминација кое функционира како мултисекторско тело составено од претставници од повеќе институции во Општина Штип, како и вработени во општинската администрација поделија флаери на граѓаните.

Повеќе...
 
Годишен извештај на Општина Штип за напредокот на состојбата со еднаквите можности за жените и мажите за 2018 година
Понеделник, 18 Март 2019 11:56

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>

Страница 1 од 4

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

Moja opstina-baner resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Јануари 2020
П В С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize