Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Дома Локален економско социјален совет Основање на локален економско социјален совет
Основање на локален економско социјален совет

Врз основа на одлука на Советот на Општина Штип од 1. Август 2012 година, на 26. декември 2012 година потпишана е спогодба за основање Локален економско социјален совет помеѓу три страни: Општина Штип, Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикати на Македонија – синдикална канцеларија Штип.

Во Штип на 5 февруари 2013 година, е одржана конститутивна седница на Локалниот Економско – социјален совет.

Локалниот Економско – социјален советLESS vo Mozaik resize има консултативно – советодавна функција, разгледува различни прашања од економскиот и социјалниот живот, дава свои мислења, предлози и препораки до Советот на Општината и до другите органи. Посебно значење му се придава на прашањето на вработувањето на младите и зајакнувањето на врските меѓу пазарот на трудот и соодветното образование на младите.

Во Локалниот Економско - социјален совет на Општина Штип партиципираат три страни: по тројца претставници од локалната самоуправа, од работодавачите и од синдикатите. Од страна на синдикатите двајца претставници се од Сојузот на синдикатите на Македонија и еден од Конфедерацијата на слободни синдикати. Исто така во Советот партиципираат и членови на агенциите за вработување, образованието, невладини организации и други интересни групи.

Најголема благодарност за основањето и работењето на ЛЕСС на Општина Штип, искажуваме кон невладината организација “УСАИД“, проект “Мрежа ЈЕС“.


potpisuvanje-spogodba-LESS-1potpisuvanje-spogodba-LESS-2potpisuvanje-spogodba-LESS-3

 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Април 2021
П В С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize