Home Events Реставрација на црквата „Свети Власие“
Реставрација на црквата „Свети Власие“
Wednesday, 03 June 2020 15:05
There are no translations available.

Restavracija-SvVlasie-01Општина Штип заедно со бугарската општина Белица во наредните две години ќе искористат над 400.000 евра за културен туризам, но и за рехабилитација на Народното читалиште „Георги Тодоров 1885“ и реставрација и конзервација на црквата „Свети Власиј“ на тврдината Исар.

Од овие средства 221.034 евра се наменети за општина Белица, а 185.187 евра за Центарот за развој на Источен плански регион.

„Ова е значајна инвестиција која ќе обезбеди реконструкција и реставрација на црквата „Свети Власие“  која се наоѓа на тврдината Исар, а датира од поодамна и е во дотраена состојба,“ изјави градоначалникот Бочварски.

Вториот дел од проектот претставува изградба на пристапна патека кон црквата од западната страна, а третиот дел опфаќа осветлување на пристапната патека и на црквата „Свети Власие“ со украсни канделабри.

Restavracija-SvVlasie-02

 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo en

Banner

Calendar

July 2020
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Banners

Banner
Banner
Banner
Banner

ISO sertifikat baner resize