Home Events Меѓународен експертски состанок заподобрување на здравствената писменост во регионот
Меѓународен експертски состанок заподобрување на здравствената писменост во регионот
Thursday, 28 November 2019 14:31
There are no translations available.

ZdravstvenaPismenost-01Во организација на Секретаријатот на здравствена мрежа во партнерство со регионален развоен здравствен центар за јавни здравствени услуги се одржа настан на тема Подобрување на здравствената писменост во регионот во ОМЦ „Киро Глигоров“

На овој настан присутен беше градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски.

„Здравствената писменост е развоен и динамичен процес. Таа се смета за општествена детерминанта на здравјето. Функцијата градоначалник ги претставува сите услуги на ниво на локалната заедница. Оттаму, за мене како градоначалник постојат многу димензии и области за интервенција преку кои може да се постигне високо здравствено ниво во заедницата.

Овде се вклучени активности за промоција на здравје, спортови, набавка на храна и јавни угостителски објекти, младинско здравје и други аспекти кои се индиректно придонесуваат за здрав живот.

Да се има здравствено писмена заедница или град значи да се вклучат сите членови за да се зголемат капацитетите на колективната здравствена писменост за поддршка на индивидуалци и семејства, за ублажување на негативните последици од неправичноста, но и за никој да не биде изоставен,“ кажа градоначалникот Бочварски во своето поздравно излагање.

На овој состанок имаше претставници од Босна и Херцеговина, Бугарија, Црна Гора, Србија, Изреал и од Македонија претставник беше државниот секретар за здравство, д-р Владимир Милошев.

Ова е прв ваков состанок кој се фокусира на оваа тема Општина Штип е почестена што е домакин на истиот.

 

ZdravstvenaPismenost-02

ZdravstvenaPismenost-03

 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo en

Banner

Calendar

July 2020
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Banners

Banner
Banner
Banner
Banner

ISO sertifikat baner resize