Home Events Општината и здруженијата „Сплотени срца“ и „5 до 12“ ќе работат на проект за Регионален центар за рехабилитација на деца со посебни потреби
Општината и здруженијата „Сплотени срца“ и „5 до 12“ ќе работат на проект за Регионален центар за рехабилитација на деца со посебни потреби
Tuesday, 21 November 2017 12:15
There are no translations available.

centar2 resizeПретставници на здруженијата „Сплотени срца“ и “5 до 12“ денес имаа прва официјална средба со градоначалникот на Штип, Благој Бочварски. Тие ги пренесоа своите барања и предлози со кои ќе се помогне на оваа категорија на граѓани. Побараа утврдување на локација на која ќе се гради Регионален центар за рехабилитација на деца со посебни потреби со можност прво да се пронајде постоечки објект кој би бил преадаптиран за оваа намена:

- Најитно е да видиме дали centar3 resizeима постоечки капацитет кој може да се преуреди во Центар за рехабилитација на деца со посебни потреби, пред се заради финансиски причини. Најважно е што се договоривме да соработуваме и заедно да се бориме за оваа цел. Странските фондации и грантови ни зависат како родители и здружение од поддршката од општината. Се надеваме дека за 2-3 години ќе го имаме овој регионален центар. Ние сме оптимисти бидејќи конечно ќе видиме светло на крај на тунелот.Општината ќе помогне со наоѓањето на капацитетот, објектот, а доколку нема таков капацитет ќе треба да се определи земјиште за изградба на нов објект, но јас се надевам дека ќе најдеме постоечки капацитет. Во опција е и дел од касарната во Шип каде би бил сместен овој центар. Овој центар ќе биде спас за нашите фамилии, за нашите деца, и сите деца со посебни потреби не само што ќе бидат рехибилитирани, туку оние кои се пофункционални ќе си го пронајдат и вработувањето, изјави Зоран Мијалков од здружението „Сплотени срца„.

centar4 resizeГрадоначалникот Бочварски вети комплетна поддршка од локалната самоуправа:

- Ние вакви средби имавме и претходно но денес и конкретно почнуваме соработка и немав дилема дека треба да се помогне бидејќи се работи за една категорија на луѓе за кои ние како општина мораме да излеземе во пресрет. Разговаравме за повеќе модалитети и ги слушнав нивните размислувања, еден од приоритетите е подолгорочен и ќе биде потребно 4-5 години за негова реализација. Затоа треба да почнеме со пократкорочни проекти преку кои заедно ќе имаме и прифатливи решенија но и кога ќе погледнеме наназад ќе имаме задоволство од тоа што е направено.Второто решение за кое можеме да размислуваме е да определиме постоечки капацитет, со потребна квдартура и да го средиме по европските практики и критериуми.

Градоначалникот најави поддршка преку буџетот во рамките на можностите на локалната самоуправа но најави и поддршка преку странски донации и од други градови, преку добри практики со кои ќе се бара поддршка за нешто вакво.

Општината и здруженијата треба да потпишат и меморандум за соработка, но градоначалникот најави дека останува отворен за соработка и без него а најави дека од службите во општината ќе побара да земат учество и да дадат размислување во поглед на објектот, на локацијата и се друго што е поврзано со оваа идеја.Тој најави и поддршка за родителите за нивна едукација и обука со цел да стекнат подобри знаења за работа со нивните

 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo en

Banner

Calendar

October 2020
M T W T F S S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Banners

Banner
Banner
Banner
Banner

ISO sertifikat baner resize