Home Еднакви можности
Еднакви можности
Одржана промоција на водич „Како до родово-еднаква општина?“
Friday, 15 March 2019 14:11
There are no translations available.

Vodich-01Во рамки на проектот „Мобилизирање за родова еднаквост“ кој беше имплементиран од страна на Реактор – Истражување во акција, а со Финснсиска поддршка на Агенцијата за меѓународен развој на САД, УСАИД, На 14 март во Скопје во Хотел ТЦЦ Гранд Плаза се одржа работилница во организација на НВО Реакор. На работилницата беше промовиран водичот „Како до родово еднаква општина?“

Read more...
 
Годишен извештај на ЛКТЗД за 2018 година
Thursday, 28 February 2019 15:39
There are no translations available.

 
Одржана работилница на Мултисекторските тимови на заедниците на Штип и Струмица во Дојран од 20-22 декември 2018
Wednesday, 16 January 2019 13:23
There are no translations available.

Rabotilnia-Dojran-01            Во рамки на проектот „Leading the visionaries to create waves of change for Gender Equality“ кој го спроведува Едукативно хумантарната организација – ЕХО од Штип, а е финансиски поддржан од Фондацијата Kvinna till kvinna (Жена за жена) од Шведска, од 20 до 22 декември во Дојран се одржа тридневна работилнца на тема „ Родова сензибилизација на членовите на Мултисекторските тимови на заедницата за ефикасна заштита на жени и девојчиња, жртви на насилство“.

Read more...
 
Одржана работна средба за изготвување на Годишна програма за еднакви можности на Општина Штип за 2019 година
Friday, 14 December 2018 14:31
There are no translations available.

GodisnaPrograma-01За успешно спроведување на родовата рамноправност и еднаквите можности, покрај постоењето и функционирањето на повеќе тела во рамки на Општината, како што се: Комисијата за еднакви можности на Општина Штип, Локалното координативно тело за заштита од дискриминација, Локалната комисија за борба против трговија со луѓе, потребно е систематизирање и планирање на сите активности во стратешки документи, како што се Стратегија за родова рамноправност, Годишна програма за еднакви можности и сл. Со ваквите документи кои ќе ги донесе општината, со усвојување од страна на Светот ќе се дефинираат проекти и активности со точно утврдени цели, датум на реализација, крајни корисници, чинители кои ќе ги реализираат активностите итн.

Read more...
 
Презентација на добиени резултати од проектот „Подигање на свеста на средношколската младина за сексуално – преносливите болести и можните последици од нив, во насока на превенција на истите“
Wednesday, 05 December 2018 15:18
There are no translations available.

Rezultati-Proekt-SPB-01Во рамки на Годишната програма за еднакви можности на Општина Штип за 2018 година, која беше донесена Од Комисијата за еднакви можности и Совет на Општина Штип, беше предвидена и реализација на проектот „Подигање на свеста на средношколската младина за сексуално преносливи болести и можните последици од нив во насока на превенција на истите“.

Read more...
 
Одржана прес конференција за промовирање на локална кампања за заштита од дискриминација
Tuesday, 04 December 2018 15:25
There are no translations available.

Kampanja-ZastitaOdDiskriminacija-01На 29 ноември во Општина Штип беше одржана прес конференција за промовирње на два спота за заштита од дискриминација, како дел од локалната кампања за заштита од дискриминација на локално ниво, која пак беше планирана со Локален акциски план за заштита од дискриминација на Општина Штип за 2018 година.

Read more...
 
Студиска посета на Штип од жени од Молдавија и Албанија
Friday, 09 November 2018 13:53
There are no translations available.

StudiskaPoseta-01Во рамки на Програмата за градење на капацитети на невладините организации од Молдавија, Романија, Албанија и Македонија за родово одговорни анализи на локални политики и буџети, кој е финансиски поддржан од UN Women, Тело на Обединети Нации за родова еднаквост и зајакнување на жените, Штип се најде меѓу трите града од Р. Македонија, покрај Кочани и Свети Николе, кои беа посетени од жени претставнички на различни владини и граѓански структури од Молдавија и Романија.

Read more...
 
Одржана обука на педагошко - психолошките служби од основните и средните општински училишта во Општина Штип на тема: „Родово базирано насилство“
Tuesday, 30 October 2018 13:13
There are no translations available.

RodovoBaziranoNasilstvo-01Во рамки на Акциониот план за заштита од дискриминација на локално ниво на Општина Штип, кој беше донесен од Советот на Општина Штип, изготвен од Локалното координативно тело за заштита од дискриминација, што е дел од проект на Асоцијацијата за здравствена едукација Х.Е.Р.А и Општина Штип, финансиски поддржан од Холандска амбасада во Република Македонија, на 30 октоври во општината се одржа обука за стручните служби на основните и средните општински училишта на тема:„Родово базирано насилство“.

Read more...
 
Одржана промоција на Индекс на родова рамноправност на општините во Република Македонија
Wednesday, 24 October 2018 13:15
There are no translations available.

RodovIndeksНа 22 октомври 2018 година во Хотел Солун во Скопје беа презентирани резултатите од Индексот на родова рамноправност на општините во Република Македонија, подготвен од ЗГ Реактор – истражување во акција со поддршка на проектот од страна на УСАИД за граѓанско учество. На презентацијата учествуваа министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, директорот на Државен завод за статистика Апостол Симовски, директорот на Канцеларијата за општи работи на УСАИД во РМ, Раул Гонзалес, претставници од здруженија на граѓани, како и координатори за еднакви можности на општините. Од Општина Штип присутни беа координаторот Снежана Санева и заменик координаторот за еднакви можности Марина Митревска.

Read more...
 
Одржана втора работилница за изработка на Стратегијата за унапредување на родовата рамноправност на Општина Штип 2019-2023
Monday, 08 October 2018 11:09
There are no translations available.

StrategijaRR-2Rab-01Втората работилница за изработка на Стратегијата за унапредување на родовата рамноправност на Општина Штип 2019-2023 беше одржа на 24 и 25 септември во Берово. Истата започна со дополнување на SWOT анализата, која претходно беше изготвена на првата работилница, одржана на 17 септември во општината. Работилницата беше финансиски поддржана од телото на Обединетите нации за жени UN Women, а беше водена од Кристина Хаџи Василева, ангажиран консултан од UN Women, извршен директор на Консалтинг за стратешки разво и Боби Шарковски, претставник на Фондацијата за развој на локалната заедница.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Page 2 of 4

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

Moja opstina-baner resize

ombudsman logo en

Banner

Calendar

December 2019
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Banners

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ISO sertifikat baner resize