Home Еднакви можности
Еднакви можности
Одржана работилница за изработка на Стратегија за унапредување на родова рамноправност 2018 - 2023 година на Општина Штип
Tuesday, 18 September 2018 09:12
There are no translations available.

Strategija-RR-01Реализирањето на визија за градот секако го опфаќа концептот за еднаквост на сите граѓани на нашиот град. Тоа подразбира еднаков пристап до сите добра и услуги, еднаков третман на сите, отсусто на секаков вид на дискриминација и исклучување на било која група на граѓани. Штип треба да биде модерен град на слободоумни, отворени граѓани кои ги остваруваат своите права и обврски во една демократска атмосфера. Секој граѓанин може да ги даде своите предлози и идеи за подобра иднина на сите.

Read more...
 
Изгласан Акцискиот план за заштита и спречување на дискриминација на Општина Штип
Tuesday, 11 September 2018 11:43
There are no translations available.

ednkavi-moznosti-2Во рамки на проектот  „Заштита од дискриминација на локално  ниво“ кој се реализира со Х.Е.Р.А  - Асоцијација за здравствена едукација, поддржан од Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје, во кој учествуваа неколку општини, меѓу кои и Општина Штип, произлезе заклучокот дека е добро,  за успешно спроведување на Законот за заштита и спречување на дискриминација  на локално ниво, да биде формирано Координативно тело за заштита од дискриминација, составено од членови од различни институции и од претставници од граѓанскиот сектор.

Read more...
 
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ И ПРОГРАМА
Monday, 09 July 2018 12:23
There are no translations available.

 
Одржана работилница на тема Подготовка на модел за интегративен пристап на пакетот на неопходни услуги за жени и девојки – жртви на семејно насилство
Tuesday, 03 July 2018 14:11
There are no translations available.

SemejnoNasilstvo-01Во рамки на проектот „Подготовка на модел за интегративен пристап на пакетот на неопходни услуги за жени и девојки – жртви на семејно насилство“, кој е дел од регионалната програма на UN Women „ Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промени и ставови“, во периодот од 27 до 29 јуни во Берово се одржа обука на Мултисекторскиот тим кој работи на спроведување на проектот во Република Македонија. Овој тим беше формиран на иницијатива на НВО ЕХО и Здружението на жени од Општина Струмица со цел да се соберат искуствата од сите институции кои директно непосредно се соочуваат со жртви на насилство, односно директни даватели на услуги. Тоа се: ЦСР, Здравствени институции, МВР, Обвинителство, Судство, Полиција, Општина. Претставниците на овие институции имаат задача да разработат најквалитетен модел за интегративен пристап во решавањето на проблемот на жените жртви на насилство. Во таа насока, треба да се создаде најдобра подлога за имплементирање на Истанбулаката конвенција која во Република Македонија беше ратификувана на 29 декември 2017 година, а истата стапи на сила на 1 јули 2018 година. Општина Штип е дел од Мултисекторскиот тим со свој претставник, координатор за еднакви можности, Снежана Саневa И раководител на Одделение за поддршка на градоначалникот Милкица Санева.

Read more...
 
ДИСКРИМИНАЦИЈА: Како да ја препознаам и што потоа?
Friday, 18 May 2018 12:25
There are no translations available.

Diskriminacija-rabotilnica-1На 14.05.2018, во хотел “Оаза” – Штип, се одржа трибина на тема “ДИСКРИМИНАЦИЈА: Како да ја препознаам и што потоа?”, организирана од страна на– Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување Х.Е.Р.А. како и од Здружението на граѓани ЕХО- Едукативно-хуманитарна организација од Штип, со поддршка од НВО Цивика Мобилитас.

Read more...
 
Еднодневна екскурзија до Дојран за дечињата со попреченост од Општина Штип
Friday, 18 May 2018 10:14
There are no translations available.

ekskurzija-deca-1На 12 мај 2018 година во организација на Општина Штип, како дел од Акцискиот план за еднакви можности на Општината, децата со попреченост во развојот заедно со своите родители беа во еднодневна екскурзија на Дојран и Струмица. Посетата им овозможни еднодневно дружење и релаксација на овие дечиња кои не го криеја своето задоволство од прошетката.

Read more...
 
Одржана работилница за родово одговорно буџетирање
Thursday, 17 May 2018 14:40
There are no translations available.

Rodovo budgetiranje-1Во рамки на регионалниот проект на UN Women за родово одговорни политики и буџети, беше организирана воведна обука за родово одговорно буџетирање наменета за советниците (советници и советнички) и претставници од локалните самоуправи од општините . Обуката се одржа во периодот од 17-20 април во Охрид.

 

Read more...
 
Одржана работилница за Истанбулската конвенција
Wednesday, 11 April 2018 11:06
There are no translations available.

Istanbulska konvencija-1Од 26 до 28 март 2018 година во Берово се одржа работилница на тема: „Истабулската конвенција и пакет на есенцијални услуги за жени жртви на насилство - Значење, предизвици и препораки за имплементација“.

Работилницата беше наменета за јакнење на капацитетите на новоформираните мултисекторски тимови на заедниците .

Read more...
 
Светски ден за борба против расна дискриминација - 21. март
Wednesday, 04 April 2018 14:46
There are no translations available.

Гостување на координаторот за еднакви можности во емисија на ТВ Ирис по повод Светскиот ден за борба против расна дискриминација – 21. Март:

 

 
Деловник за работа на ЛКТЗД
Monday, 12 March 2018 13:07
There are no translations available.

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2

kvalitet na vozduh PM10 resize

Moja opstina-baner resize

Makfest 2012 resize

ombudsman

Banner

ekoloski-dozvoli-baner

Calendar

September 2018
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Banners

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ISO sertifikat baner resize